Denne hjemmesider er ikke længere understøttet i Internet Explorer.
Venligst åben siden i Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Kør grønt & spar penge på kør-selv-ferien

Der er mange penge at spare, når man vælger den fleksible kør-selv-ferie og endnu flere, hvis man følger Trafikstyrelsens anbefalinger og kører grønt.

Følg de 10 råd og nyd en billig ferie hvor der er flere penge til forkælelse og oplevelser!    

1) Pak kun det nødvendige 
Opnå en væsentlig besparelse ved kun at pakke det mest nødvendige. Husk, at en tagboks kan være en dyr fornøjelse, da både vægt og vindmodstand øger brændstofforbruget med helt op til 15%. Overvej at leje håndklæder, sengelinned, barneseng m.m. før afrejse eller direkte på feriestedet.

2) Sæt god tid af til køreturen  
Det er aldrig sjovt at være presset på tid. Sæt god tid af til turen og indlæg pauser – det gør ikke kun turen mere behagelig, men også billigere. Jo hurtigere I kører, desto større luftmodstand og dermed øget brændstofforbrug. Øges farten fra 110 km/t til 130 km/t, giver det en stigning i brændstofforbrug på op til 20%.  

3) Klargør bilen 
Spar jer selv for irriterende og potentielt farlige mekaniske problemer på rejsen med et besøg forbi mekanikeren inden I tager af sted.

4) Den dyre aircondition 
Aircondition og klimaanlæg er en ægte brændstofsluger – brændstofforbruget øges med helt op til 15%. Hvis I kan nøjes med ventilationen, er her mange penge at spare!   

5) Tjek dæktrykket inden afrejse 
Det er vigtigt at tjekke dæktrykket på bilens dæk inden afrejse. Et for lavt tryk øger brændstofforbruget markant. Er bilen tungt lastet, skal trykket være en smule højere end normalt. Det optimale dæktryk er oftest angivet i dørstolpen eller ved tankdækslet.   

6) Vær forudseende og følg med i trafikken 
Det kan betale sig at være forudseende og undgå at skulle bremse, da det bruger brændstof at komme op i fart igen. Afpas derfor farten inden en forhindring som f.eks. et lyskryds. Det er ikke kun brændstofbesparende, men også mere sikkert at være forudseende i trafikken og lægge sig i den rette vejbane på motorvejen.

7) Planlæg ruten og evt. overnatning – Husk opdateret kort og/eller GPS 
Planlæg turen hjemmefra ved brug af opdateret kort eller GPS og undgå at køre forkert. Det sparer jer ikke kun for brændstof, men også tid og irritation. Det sparer yderligere brændstof, hvis I planlægger overnatning hjemmefra og ikke behøver at køre forgæves rundt for at finde et ledigt sted.    

8) Brug bilens instrumenter 
Mange nyere biler har brændstofmålere, der giver et hurtigt overblik over brændstofforbruget. Her kan I holde øje med det aktuelle forbrug, hvor langt bilen kører på literen i gennemsnit og hvor meget brændstof, der er brugt på hele turen.   

9) Kør mindre aggressivt – slå fartpiloten til 
Undgå aggressiv kørsel med opbremsninger og mange baneskift, da det er brændstofforbrugende og derudover kan være farligt - især ved motorvejskørsel. Mange biler har fartpilot/Cruise Control og tillader trafikken det, sparer I meget brændstof ved at holde en jævn fart.     

10) Hurtig acceleration og højt gear  
Der er penge at spare ved at springe et gear over i accelerationen (f.eks. fra 3. til 5.) og køre i så højt et gear som muligt. Moderne biler tåler at køre i 5. gear allerede fra ca. 50 km/t. Der er helt op til 30-35% at spare i forbrug ved hurtig acceleration til de højere gear.

Kilde: Trafikstyrelsen

Relaterede artikler...

Hold tyvene væk!

- Kom tyvene i forkøbet!

Vigtige dokumenter

- Få styr på alle de vigtige papirer!