Denne hjemmesider er ikke længere understøttet i Internet Explorer.
Venligst åben siden i Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Klargør bilen hjemmefra

Klargør bilen 
Når du sætter dig ind i bilen og begiver dig ud på din kør-selv-ferie, skulle det gerne være med god overbevisning om, at turen forløber uden unødvendige stop. Det er dog mange danskere, der drager sydpå i en usikker bil, hvilket i nogle tilfælde kan resultere i dyre regninger og spildtid på motorvejene. Disse uheldige oplevelser kan dog undgås, hvis du inden afrejse sikrer dig, at bilen er i topform. Det anbefales derfor, at du gennemgår følgende af bilens komponenter.   

Motorolie og oliefilter 
Bjerg- og køkørsel stiller krav til din motor, som den måske ikke er vant til. Det er derfor vigtigt, at du undersøger at væskestanden er som den skal være, og om olien eventuelt skal skiftes. Det anbefales, at du tjekker oliestanden cirka for hver 1.000-2.000 kilometer du har kørt, og som tommelfingerregel er det en god idé at få skiftet olien en gang om året eller når du har kørt i omegnen af 15.000 kilometer. Det anbefales også at skifte oliefilteret, når du skifter olie, da et rent oliefilter renser den nye motorolie meget bedre.   

Dæk 
En tur sydpå belaster dine dæk i høj grad, og det skyldes blandt andet den øgede vægt og den højere fart. Du bør derfor undersøge at mønstrene i dine dæk er dybe nok, og at dæktrykket lever op til de kriterier, der er foreskrevet i bilens manual. Det anbefales normalt at dæktrykket hæves over det normale niveau, når belastningen er stor og farten er høj. Du kan finde vejledninger i bilens manual.

Bremser 
Når du begiver dig ud på den tyske Autobahn, er det vigtigt, at dine bremser er i bedst mulige stand. Den høje fart og en bil der er belastet mere end den plejer, stiller støre krav til bremsesystemet. Du bør først og fremmest sikre dig, at bremsevæsken er som den skal være. Som tiden går optager væsken fugt fra omgivelserne, og når indholdet af vand er tilstrækkelig stort, kan der danne sig damplommer, der resulterer i bremsesvigt. Det varierer fra bilfabrikant til bilfabrikant, men som udgangspunkt bør væsken skiftes efter 2 år.   

Lys og lygter
Det kan være farligt for dig og bilens passagerer, hvis en af lygterne ikke virker. Du bør derfor sikre dig, at alle dine lygter virker, og at du har husket et ekstra sæt pærer.

Værksted 
Er du i tvivl om, hvordan du sikrer dig, at din bil kan klare strabadserne, så få den tjekket hos din lokale mekaniker. Hvis du ikke ønsker at tage på værksted, har nysynet.dk udarbejdet en checkliste til, hvad du bør sikre dig er i orden inden afrejse:

  • Kølerslanger 
  • Luftfilter 
  • Kileremme 
  • Støddæmpere 
  • Dækmønster 
  • Dæktryk 
  • Bremsebelægninger 
  • Bremseskiver 
  • Bremserør

Relaterede artikler...

Hold tyvene væk!

- Kom tyvene i forkøbet!

Vigtige dokumenter

- Få styr på alle de vigtige papirer!