Denne hjemmesider er ikke længere understøttet i Internet Explorer.
Venligst åben siden i Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Sådan undgår du køresyge

Mange børn har oplevet at få ondt i hovedet, kvalme eller opkastfornemmelser, når vejene begynder at sno sig, og dette fænomen er populært kendt som køresyge eller transportsyge – men hvad er egentlig årsagen til kvalmen, og er der noget, man kan gøre for at undgå at føle sig utilpas?  

Hvorfor bliver du køresyg? 
Det kan være lidt kryptisk at forstå, hvorfor du bliver dårlig af at køre i bil. Som udgangspunkt opstår kvalmen fordi din hjerne ikke kan få de sanseindtryk, som du får i bilen, til at passe sammen. Forvirringen kan opstå på to måder:

  • Synet registrerer bevægelse, men balanceorganet i øret gør ikke. Dette sker for eksempel, hvis du køre ligeud på motorvejen og kigger ud af vinduet. 
  • Balanceorganet registrerer bevægelse, men synet gør ikke. Dette sker for eksempel, hvis du sidder og læser i bilen samtidig med, at bilen drejer.

Tilvænning 
Menneskets balancesystem er heldigvis indrettet således, at vi med tiden lærer at genkende de anderledes forhold. Evnen til at få synet og balancecentret til at arbejde sammen kan dog tage tid, og det er derfor, at børn helt frem til teenagealderen har større chance for at få køresyge, da denne evne ikke er færdigudviklet.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge køresyge? 
Hvis du kan mærke, at kvalmen er på vej, har vi her nogle gode råd til, hvordan du kan undgå den: 

  • Sørg for, at der er et godt udsyn gennembilens vinduer 
  • Placer den køresyge på forsædet, her er udsynet bedst 
  • Finde et fokuspunkt i horisonten 
  • Undgå at kigge ned i bog, Gameboy eller lignende 
  • Læg dig til at sove, hvis det er muligt 
  • Sørg for at få frisk luft

Behandling af køresyge 
Ifølge netdoktor.dk er der to typer medicin, som du kan tage afhængig af længden på turen. Er rejsen en af de kortere af slagsen, kan man købe køresygepiller i håndkøb på apoteket. Pillerne skal tages et par timer inden afrejse, og virker typisk i 4-8 timer. Du skal samtidig være opmærksom på at pillerne kan virke søvndyssende, og det anbefales derfor, at du ikke tager dem, hvis du skal føre bilen.  

Er turen af længere varighed, kan man anskaffe sig et plaster, der virker i op til 3 døgn. Dette er dog receptpligtigt, så du bør derfor forhøre dig hos din læge, om det er noget for dig.

Se mere på om køresyge på sygeboern.dk eller sundhed.dk.

Relaterede artikler...

Hold tyvene væk!

- Kom tyvene i forkøbet!

Vigtige dokumenter

- Få styr på alle de vigtige papirer!